Shibori Tekniği ile Boyama Nasıl Yapılır?

Shibori, batik boyama olarak da bilinen eski bir Japon kumaş boyama sanatıdır. Kökeni M.Ö. 3. Yüzyıla dayanan bu Uzak Doğu geleneği günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Shibori, Japonya’da bitkilerden elde edilen boyalarla yapılmaktadır. Son derece sabır isteyen bu teknik modern çağda pratiklikle buluşmuştur. Artık batik boyası olarak da bilinen kumaş boyalarıyla evlerde bulunan basit gereçler kullanılarak yapılmaktadır. Tiedye trendiyle birlikte bir kez daha moda olan Shibori’yle kıyafetlerinizi ve kumaştan üretilen ev eşyalarını boyayabilirsiniz.

Shibori’nin özünde özgünlük ve renk uyumu yatmaktadır. Deneme yanılma yöntemiyle geliştirilen özgün desenler uyumlu renklerin bir araya gelmesiyle göze son derece hoş gelen bir görüntü ortaya çıkarmaktadır.


Hangi kumaşlara Shibori yapılır?

Polyester bazlılar hariç tüm kumaşlara Shibori uygulabilir. Seçilen rengin kumaşın kendi renginden koyu olması şarttır. Bu sebeple genelde beyaz renkli kumaşlar tercih edilir. Pamuklu ve yünlü kumaşlar en çok tercih edilen kumaş türleridir.


Shibori teknikleri nelerdir?

Geleneksel Japon sanatı olan Shibori’de sayısız teknik bulunmaktadır. Bu disiplin ve pratik gerektiren tekniklerden nispeten daha kolay olanları günümüzde tercih edilmektedir. Sarma tekniği, bağlama tekniği, katlama tekniği en çok uygulanan tekniklerdir.

Bu tekniklerin özünde kumaşa boya uygulamadan önce simetrik veya gelişi güzel desenler oluşturmak için şekiller verilmesi yatar. Bu şekilleri verirken hasır ip, sopa, lastik bant gibi gereçlerden yardım alırız. Geleneksel Shibori’de çoğunlukla çivit rengi boya kullanılsa da bugün rengarenk bir görünüm verme adına en canlı renkler kullanıcılar tarafından seçilmektedir.

Shibori’yi bu işlem için özel hazırlanan Tiedye boyama setleri ile yapabilirsiniz. Bu setlerin içinde farklı renkte boyalar, boyama şişeleri ve lastik bant gibi yardımcı materyaller bulunur.


Shibori hangi boyalarla yapılır?

Piyasadaki tüm batik boyalarını kullanabileceğiniz gibi kumaş boyaları da Shibori için uygundur. Viktoria kumaş boyası gibi toz halindeki boyaların işlemden önce ılık suda çözeltilmesi gerekmektedir. Her renk için ayrı bir boyama şişesi kullanmanızı ve işlem sırasında plastik eldiven takmanızı tavsiye ederiz.