Tiedye, son yılların en büyük moda trendlerinden biri. Tüm markalar koleksiyonlarında tiedye desenlerine ve cıvıl cıvıl renklere sahip ürünlere yer veriyorlar. Eşofman takımları, eşarplar ve tabii ki tişörtler tiedye için tercih edilen kıyafetlerin başında geliyor.
Tiedye’ın bu popülaritesinde DIY (Do it yourself) akımının da etkisi büyük. Modayı yakından takip eden kadınlar evlerinde kıyafetlerini diledikleri gibi boyayabiliyor. Bu ekonomik ve pratik trend ile bir yandan eşsiz desenler ortaya çıkarken bir yandan da keyifli vakit geçirebiliyorsunuz.
Siz de evinizdeki basit gereçleri kullanarak son moda bir Tiedye tişört ortaya çıkarabilir, kimsede olmayan bir tasarıma sahip olmanın tadını çıkarabilirsiniz.
Tiedye ile tişört boyama için gerekli malzemeler
Tiedye, piyasada satılan tüm batik boyalarıyla uygulanabilir. Kullanacağınız tekniğe ve oluşturmak istediğiniz desene göre hasır ip, sopa, boncuk, paket lastiği gibi yardımcı gereçlere ihtiyacınız olacaktır. Boyayı kumaşa uygulamak için plastik şişe veya boyama fırçası kullanabilirsiniz. İşlem sırasında plastik eldiven takmak da elinize boya bulaşmasını engelleyecektir.
Bu malzemeleri teker teker edinebileceğiniz gibi ihtiyaçlara göre oluşturulmuş Tiedye boyama setleri de satın alabilirsiniz.
Tiedye için genelde beyaz tişörtler tercih edilir. Ancak dilerseniz farklı renkler de seçebilirsiniz. Buradaki önemli kural, kumaşınızın uygulanacak boyalardan daha açık renkte olmasıdır. Aksi halde sonuç beklediğiniz gibi olmayacaktır.
Tiedye tişört boyama teknikleri
Tiedye için sayısız teknik bulunuyor. Bunlar genelde tişörte katlayarak, buruşturarak, sarmal yaparak, çimdikleyerek şekiller verdikten sonra hasır ipler veya paket lastikleri yardımıyla kumaşın üzerinde iz bırakma suretiyle uygulanıyor. Ne kadar çok yardımcı malzeme kullanırsanız beyaz rengin tişörtünüz üzerindeki oranı o kadar fazla olur.
Batik boyanızı ılık suyun içinde çözdükten sonra fırça veya boyama şişesi yoluyla tişörtünüze uygulayabilirsiniz. Tek renk boya kullanabileceğiniz gibi birbirleriyle uyumlu çeşitli renkleri de tercih edebilirsiniz.
Boyama işlemi bittikten sonra Fiske kumaş boyası sabitleyici kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede boyanın ömrünü uzar ve renk kanamasının önüne geçilir.
Son olarak tişörtünüzü lavaboda, durulama suyunun rengi berraklaşana kadar yıkayıp kurumaya bırakabilirsiniz.